Українська сторона в контактній групі намагається дискредитувати переговори щодо Донбасу – МЗС Росії

©Shutterstock

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що члени делегації України у контактній групі намагаються дискредитувати всі зусилля з мирного вирішення конфлікту на Донбасі. Про це, як передає ТАСС, Захарова заявила, коментуючи засідання контактної групи в Мінську 27 січня.

«Для успішного просування врегулювання необхідний прямий, ґрунтовний, повноформатний і, звичайно ж, чесний діалог Києва з Донбасом – це фундаментальний принцип мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року. В цих умовах дуже дивно бачити і чути, як члени делегації України в контактній групі намагаються всіляко дискредитувати докладені зусилля з мирного вирішення конфлікту», – сказала Захарова.

На її думку, зроблені відразу після засідання контактної групи 27 січня заяви українських «переговорників» щодо змін, запропонованих «представниками Донбасу», є проявом «неконструктивного ставлення».

Захарова стверджує, що представники України систематично розкривають суть переговорів, що «суперечить початковим домовленостям про їх конфіденційність», додала дипломат.

«Закликаємо наших українських партнерів утриматися від подібних дій у майбутньому, а представників ОБСЄ в контактній групі здійснити кроки, щоб такі інциденти більше не повторювалися», – заявила Захарова.

Що саме стало проявом «неконструктивного ставлення» з боку української сторони щодо пропозицій «представників Донбасу» МЗС Росії не уточнило.

Коментарів представників України у контактній групі з цього приводу наразі немає.

За підсумками засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 27 січня речниця представника України в групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер повідомила, що питання обміну заручниками залишається заблокованим сепаратистами. Водночас вдалося узгодили питання необхідності розмінування територій та відкриття автомобільного пункту пропуску на Луганщині.