Міськвиборчком Кривого Рогу проголосував за проведення позачергових виборів мера

Позачергові вибори в Кривому Розі стали наслідком масових протестів проти фальсифікації результатів голосування

Міська територіальна виборча комісія Кривого Рогу проголосував за проведення позачергових виборів мера 27 березня. Рішення було ухвалене на засіданні 5 лютого, повідомили в міськвиборчкому.

Виборчу комісію, за рішенням ЦВК, знову очолить представник «Опозиційного блоку» Павло Гівель. На попередніх виборах міського голови, коли, за офіційними даними переміг висуванець «Опозиційного блоку» Юрій Вілкул, прихильники кандидата-опонента звинувачували його у фальшуваннях, сам голова ці звинувачення відкидав.

У п’ятницю після складення присяги голова Павло Гівель зачитав проекти постанов про проведення в Кривому Розі позачергових виборів міського голови 27 березня 2016 року. Члени комісії одностайно підтримали ці документи.

16 січня, коли в Кривому Розі тривали протести проти фальшувань виборів, ЦВК замінила голову міської виборчої комісії Кривого Рогу Павла Гівеля й частину складу комісії. За ухвалою ЦВК, Павло Гівель був достроково позбавлений повноважень, замість нього призначили Світлану Сливко від «Опозиційного блоку».

4 лютого голова ЦВК Михайло Охендовський заявив, що на вибори криворізького мера та інші місцеві вибори бракує грошей. За його підрахунками, вибори міського голови Кривого Рогу обійдуться приблизно в 9 мільйонів гривень.

За офіційними даними, на виборах 15 листопада 2015 року в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами склала 752 голоси.

Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області на 27 березня 2016 року. Це рішення підписав президент України.