Ситник: деякі народні депутати зловживають правом звернення до НАБУ

Артем Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляє, що деякі народні депутати зловживають правом звернення до НАБУ.

«Проблема набуває систематичного характеру. Є елементи зловживання правом на звернення до НАБУ... політики починають використовувати ці повноваження для своїх політичних розборок», – сказав Ситник.

За його словами, в середньому на день до бюро надходить 20 звернень від депутатів.

Директор НАБУ додав, що дуже часто депутати не можуть нічого сказати по суті свого звернення і посилаються на інформацію у ЗМІ.

«Є такі факти, коли детектив пропонує розписатися за завідомо неправдиве повідомлення про злочин, починається паніка, ніхто не хоче підписуватись», – додав він.

Раніше під час зустрічі президента України Петра Порошенка з керівним складом і детективами НАБУ директор бюро Артем Ситник запропонував внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України в частині внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, зокрема, пропонується, щоб заявник надавав посилання на джерело походження інформації про вчинення правопорушення, про яке він повідомляє.

Ситник зазначив, що ці зміни необхідні для того, щоб унеможливити спроби використання права звернення до Антикорупційного бюро як засобу політичного тиску.

Національне антикорупційне бюро України – це «державний правоохоронний орган, основне завдання якого – попередження, виявлення, припинення, розслідування і розкриття корупційних правопорушень, вчинених вищими посадовими особами, а також запобігання вчиненню нових».

У квітні минулого року призначили Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Проте Антикорупційне бюро зареєструвало перші провадження лише у грудні минулого року, оскільки влітку проводився конкурс на посаду детектива НАБУ і лише у листопаді минулого року призначили керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Без створення цієї прокуратури працювати Національне антикорупційне бюро (НАБ) не могло.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції