Гані: угруповання «ІД» відповідальне за багато нападів в Афганістані

Чорний прапор джигаду, прапор угруповання «Ісламська держава»

Президент Афганістану Ашраф Гані заявляє, що угруповання «Ісламська держава» відповідальне за велику кількість нападів у цій країні.

Під час виступу на безпековій конференції у Мюнхені 12 лютого Гані повідомив, що бойовики цього угруповання «втратили 150 людей в Афганістані». За його інформацією, радіостанція ісламістів, яка мовила на східний Афганістан, наразі «заглушена».

Згідно з повідомленням посадовців США та Афганістану, так звана радіостанція «Голос халіфату», розташована поблизу кордону з Пакистаном, була зруйнована 1 лютого під час авіаударів. Афганська сторона повідомила, що під атаки також загинули 8 людей, які працювали для цієї радіостанції та сайту.

Радіо «Голос халіфату» мовило у східній афганській провінції Нангархар з кінця 2015 року.

Упродовж останнього часу угруповання «Ісламська держава» посилило вплив в Афганістані. За інформацією США, у провінції Нангархар можуть перебувати від тисячі до трьох тисяч членів цього угруповання, які намагаються тут створити базу.

На тлі занепокоєння щодо зростання впливу угруповання «Ісламська держава» в Афганістані, президент США Барак Обама у січні отримав повноваження на використання авіації у цій країні.

11 лютого військові США повідомили про збільшення кількості авіаударів на сході Афганістану. За повідомленням афганської сторони, упродовж останніх трьох тижнів тут було здійснено 20 бомбардувань.