В УПЦ КП підтримали кримських мусульман, що потерпають від порушень прав людини – Чубаров

Архиєпископ Симферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент (архівне фото)

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що в Українській православній церкві Київського патріархату висловили підтримку кримчанам, які сповідують іслам, у зв’язку з недавніми обшуками в будинках кримських татар і їхніми затриманнями.

Як написав він у фейсбуці, голова Кримської єпархії УПЦ КП архиєпископ Климент висловив слова підтримки в телефонній розмові з ним.

Владика Климент попросив голову Меджлісу прийняти і довести до відома всіх мусульман Криму його щонайщиріші переживання у зв’язку з кричущими порушеннями прав людини, що здійснюються у Криму останніми днями щодо кримських татар і громадян інших національностей, що теж сповідують іслам, написав Чубаров.

За словами голови Кримської єпархії УПЦ КП, він вважає неприпустимими для влади такі дії, як вторгнення озброєних осіб у масках у домівки мирних людей із застосуванням сили, вибиванням вікон і дверей, що завдають невиправних душевних травм мешканцям, у першу чергу малим дітям.

У Криму в четвер, 11 лютого, російська влада здійснила обшуки в будинках кримських татар, 12 людей були затримані, нагадує проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії. Більшість після допитів відпустили, але чотирьох наступного дня, у п’ятницю, 12 лютого, незаконно встановлені Росією в окупованому Криму суди взяли під арешт у кримінальній справі про діяльність організації «Хізб-ут-Тахрір», яку Росія вважає терористичною. Того ж дня відбулися нові обшуки. У Меджлісі кримськотатарського народу це назвали новою хвилею репресій проти кримських татар, а Міністерство закордонних справ України того ж дня висловило протест і закликало посилити тиск на Росію; у прокуратурі Автономної Республіки Крим, що діє на материковій Україні, у зв’язку з цими незаконними діями російської влади відкрили кримінальні провадження за статтями про незаконне позбавлення волі і про порушення недоторканності житла.

Росія окупувала український Крим і незаконно заявила про його анексію на початку 2014 року; майже весь світ не визнав цих претензій Москви. Встановлена Росією у Криму влада, за даними правозахисників, регулярно порушує права людини, найбільше потерпають кримські татари й українські активісти.