Рада не проголосувала за резолюцію про недовіру уряду

Верховна Рада не ухвалила резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів. За це проголосували 194 депутати за мінімально необхідних 226.

До цього пропонувалося поставити питання недовіри уряду на сигнальне голосування, проте голова Верховної Ради не підтримав цю пропозицію.

Відповідно до процедури, у разі неухвалення резолюції про недовіру проведення повторного голосування щодо цього питання можливе на наступній сесії.

Перед цим прем’єр Арсеній Яценюк просив винести на голосування у Верховній Раді резолюцію недовіри Кабмінові.

«Я пропоную Верховній Раді сьогодні прийняти рішення і поставити на голосування резолюцію про недовіру уряду», – сказав Яценюк у своєму завершальному слові під час пленарного засідання Верховної Ради України.

Сьогодні в Верховній Раді відбувся звіт уряду про діяльність за 2015 рік, цей звіт парламент відмовився ухвалювати.

Крім того, депутати визнали діяльність уряду за 2015 рік незадовільною.

Перед цим сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів упущено, є запит на повне перезавантаження.

«Тепер вже очевидним є запит на повне перезавантаження уряду. Поки що у прем’єр-міністра зберігається можливість обрати, в який спосіб краще дати простір для реалізації цього запиту», – зазначив президент у своєму зверненні.

При цьому Порошенко вважає, що «тотальне переформатування» уряду має відбуватися на основі чинної коаліції у складі «Блоку Петра Порошенка – Солідарність», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини».

Напередодні у Верховній Раді були зареєстровані два проекти постанови щодо оцінки діяльності уряду – про визнання її незадовільною і задовільною. Авторами негативного проекту стала група депутатів від фракцій «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч» та «Батьківщина», автором позитивного – народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Наталія Новак.

Згодом, 14 лютого, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що його не цікавить «дріб’язкова боротьба українських політиків за владу». Раніше він неодноразово заявляв про готовність піти у відставку, якщо буде відповідне рішення депутатів.