Рада заборонила надавати земельні ділянки держвласності в користування без аукціонів

Ukraine -- Building of Ukrainian Parliament, Kyiv, 01Nov2015

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів». За цей документ проголосували 228 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Так, законопроектом пропонується скасувати дозвіл передавати в користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів (аукціонів).

Зокрема, передбачається скасувати передачу земельної ділянки без аукціонів в оренду державним та комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 60%.

Пропонується скасування передачі земельних ділянок без земельних торгів підприємствам, установам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтв (у тому числі національним творчим спілкам та їх членам) під творчі майстерні; для створення озеленених територій загального користування; для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби, для городництва.

Ця пропозиція обумовлена тим, що такі земельні ділянки можуть передаватися громадянам безоплатно у власність відповідно до статті 121 Земельного кодексу України, що призводить до втрат місцевих бюджетів і стимулює корупцію.

При цьому в ході розгляду законопроекту у сесійній залі спікер Володимир Гройсман оголосив поправку, згідно з якою встановлюється, що проведення земельних торгів не поширюється на отримання земельних ділянок для учасників АТО під індивідуальне житлове будівництво без перепрофілювання земельної ділянки.