Тимошенко назвала публікацію стенограми засідання РНБО злочином

Фото стенограми засідання РНБО від 24 лютого 2014 року

Лідер фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Юлія Тимошенко заявила, що вважає злочином публікацію стенограми закритого засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) дворічної давності щодо Криму. Таку думку вона озвучила в ефірі телеканалу «112 Україна».

За словами Тимошенко, публікація мала на меті «інформаційно закрити фактично олігархічну контрреволюцію, яка призвела до того, що зберігся клановий уряд».

Тимошенко висловила переконання, що «в будь-якій іншій країні за це люди були б негайно притягнуті до кримінальної відповідальності».

22 лютого на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони оприлюднили стенограму засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого-березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).

Згідно зі стенограмою того засідання РНБО, Олександр Турчинов – на той час спікер Верховної Ради, виконувач обов’язків президента України – поставив на голосування проект рішення РНБО про введення воєнного стану.

«Хто «за»? Ясно. «За» – один Турчинов. Це означає, що рішення не прийняте», – йдеться в стенограмі.

В документі зазначається, що на засіданні РНБО перед цим голосуванням лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала не запроваджувати воєнного стану в країні. Вона згадала про сумний грузинський досвід – мовляв, Саакашвілі свого часу спробував дати відсіч – і програв. А тому «жоден танк не повинен виїхати, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш… Ніякого воєнного стану і активізації наших військ!» – цитує стенограма засідання РНБО виступ Юлії Тимошенко.

Позафракційний народний депутат Борислав Береза опублікував частину цієї стенограми на своїй сторінці в Facebook.

Перші російські війська увійшли в Крим ще 20 лютого 2014 року – саме цей день Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій щодо Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На цю ж тему:

22.02.2016
Стенограма РНБО: Турчинова готують на нову посаду?

Оприлюднення стенограми РНБО за лютий-2014 стало аргументом у внутрішньополітичному протистоянні – експерт далі