Працівники КБ «Південне» просять Порошенка повернути звільненого гендиректора

Ракета, розроблена КБ «Південне» (фото архівне)

Колектив державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені Янгеля» у Дніпропетровську просить президента України Петра Порошенка втрутитися в ситуацію зі звільненням генерального конструктора і гендиректора КБ «Південне» Олександра Дегтярьова. Про це йдеться у відкритому листі до президента.

За даними працівників колективу, звільнення Олександра Дегтярьова з посади, про яке «стало відомо з напередодні надісланого наказу, глибоко збурило весь колектив підприємства».

Конструктори зазначать, що наукових і виробничих успіхів бюро досягло завдяки керівництву Дегтярьова й просять Петра Порошенка повернути екс-директора на обійману посаду.

«На наш погляд, ця, безвідповідальна з боку ДКАУ (державного космічного агентства України – ред.), акція для підприємства та галузі стане без перебільшення катастрофою», – йдеться у зверненні.

У прес-службі Національного аерокосмічного агентства України в середу Радіо Свобода пояснили, що для звільнення Олександра Дегтярьова було дві причини – виявлені фінансові порушення та реорганізація посад.

«Протягом минулого року проводились фінансові перевірки підприємств космічної галузі, зокрема, КБ «Південне», і там були виявлені фінансові порушення. Державна фінансова інспекція, яка здійснювала перевірку, рекомендувала Державному космічному агентству розглянути питання перебування на посаді керівників підприємств, які допустили порушення. Це була одна з причин. Інша причина – згідно з новими вимогами законодавства та з метою посилення виробничих потужностей важливих підприємств, йде тактика розподілу посад. Не може людина бути і генеральним конструктором, і генеральним директором (бо це менеджерська посада), це практика часів Радянського Союзу. І Олександру Дегтярьову запропонована посада генерального конструктора, зважаючи на його значні досягнення, досвід, професіоналізм», – повідомили Радіо Свобода в прес-службі агентства.

Олександр Дегтярьов очолював конструкторське бюро з 2010 року.

У серпні 2015 року повідомлялося про плани створення єдиного космічного центру в Україні. Голова Державного космічного агентства Олег Уруський тоді заявляв, що до кінця року може з'явитися єдиний космічний центр «Південний», який сформують шляхом реорганізації та об'єднання дніпропетровських підприємств – заводу «Південмаш» і конструкторського бюро «Південне».

Державне конструкторське бюро «Південне» – одне з провідних підприємств світу з розробки ракетних комплексів і ракетно-космічних систем. Створене в 1951 році як конструкторський відділ Південного машинобудівного заводу для виробництва бойових ракет. Зараз є головною проектно-конструкторською організацією України.