Гройсман запевнив ЄС у готовності парламенту створити нову коаліцію й уряд

Володимир Гройсман, архівне фото

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман запевнив Європейський союз, що абсолютна більшість демократичних сил в українському парламенті готова до створення нової коаліції і нового уряду.

Крім того, сказав він, беручи участь у заходах «українського тижня» в Європейському парламенті у Брюсселі, більшість парламентських сил також готова прискорити виконання всіх необхідних реформ і впроваджувати європейську інтеграцію України.

За словами голови парламенту, останнім часом багато говорять про політичну кризу в Україні, але він би хотів застерегти, що цієї кризи не варто перебільшувати.

Раніше в понеділок у Києві президент України Петро Порошенко заявив, що перезавантаження уряду зараз є відповідальністю парламенту та парламентської коаліції. Він відзначив першочерговість ролі парламентської коаліції, яка, за його словами, «має визначитися – і щодо кандидатури членів Кабміну та керівника уряду, і щодо програми і порядку реформ, які мають бути проведені».

«Єдине, що я хочу наголосити, – ні в якому випадку я не можу допустити і не допущу дострокових парламентських виборів на цьому етапі…Треба вчитися працювати з цією Верховною Радою», – заявив президент.

Наприкінці минулого тижня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що сказав Петрові Порошенку, що тому доведеться сформувати новий уряд, якщо не влаштовує нинішній прем’єр. Того ж дня лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко сказав, що стара коаліція розпалася, і найближчого тижня лідери фракцій «мають почати переговори про створення нової коаліції під новий уряд».

Минулого тижня голова парламенту України Володимир Гройсман оголосив про вихід із коаліції фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч». Фракція Радикальної партії заявляла про вихід із коаліції ще у вересні минулого року. Проте, за словами Гройсмана, той вихід не був належним чином оформлений, і парламентська коаліція формально далі налічує 237 депутатів Верховної Ради.

Після того, як Верховна Рада не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, все частіше почали лунати заяви про політичну кризу в Україні і ймовірність дострокових парламентських виборів.

29 лютого в Європарламенті у Брюсселі почався «український тиждень».