Адвокат: Савченко не припинить голодування, поки Росія не гарантує їй повернення в Україну

Надія Савченко

Громадянка України Надія Савченко, ув’язнена в Росії, не припинить сухого голодування, доки не почує чіткої обіцянки від російської влади щодо повернення в Україну, заявляє її адвокат Марк Фейгін.

«Поки Савченко не почує чіткої відповіді, що її точно відправлять до України, голодування вона не припинить, навряд чи ми зможемо переконати її припинити голодування», – сказав захисник після засідання суду в Донецьку Ростовської області Росії, де Надія Савченко 9 березня виступила з останнім словом і вкотре заявила про свою невинуватість.

Your browser doesn’t support HTML5

Надія Савченко: «Суд вкрав у мене тиждень життя» (відео)

За словами іншого адвоката Савченко Миколи Полозова, в українки з’явилися нові симптоми погіршення стану здоров’я у зв’язку з сухим голодуванням: піднялася температура.

«Надія Савченко повернеться додому, ми переконані. Єдина складність – її власна позиція щодо сухого голодування. Тут я погоджуюся з Марком Фейгіним. Якщо російська влада чітко скаже Надії, що рішення щодо неї буде ухвалене найближчим часом і її повернуть додому, то у нас великі шанси, що вона голодування припинить. В іншому разі – до винесення вироку майже два тижні – стільки часу на сухому голодуванні людина не витримає. Її або примусово годуватимуть, або помре. Тому вважаю, що те, що зараз консолідовані політичні і громадські сили по всьому світу щодо Надії Савченко, це має привести до реального результату, а саме – до її звільнення», – сказав Полозов.

Your browser doesn’t support HTML5

Полозов: «Савченко довго протриматися на сухому голодуванні не зможе» (відео)

На сьогоднішньому засіданні суд вирішив оголосити вирок Надії Савченко 21–22 березня.

Адвокат Марк Фейгін заявив, що «єдиним можливим вироком може бути виправдальний», бо сторона захисту довела невинуватість українки. «Було б лукавством казати, що процесуальний бік справи відіграє тут вирішальну справу. Ми всі маємо розуміти, що процес був політичним», – додав він.

Надія Савченко оголосила, що відмовляється від прийому рідини після того, як 3 березня суд не дав виступити їй із заключним словом і переніс засідання на 9 березня. Від грудня Савченко голодує з вимогою звільнення.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

На цю ж тему:

08.03.2016
У Європарламенті закликали керівництво ЄС накласти санкції на Путіна й інших через Савченко

Йдеться про персональні санкції, окрім президента Росії Володимира Путіна, ще проти 28 осіб далі

08.03.2016
Байден закликає Росію «зробити правильний вибір» і негайно звільнити Савченко

«Надія була незаконно ув’язнена в Росії і постала перед судом за сфабрикованими звинуваченнями» далі

07.03.2016
ЄС продовжує закликати до негайного звільнення Савченко – заява
далі

07.03.2016
Нобелівські лауреати, професори, політики закликають європейських лідерів сприяти звільненню Надії Савченко

«Ми звертаємося до Вас, щоб вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко» далі

06.03.2016
Клімкін закликає світову спільноту підтримати акції на захист Савченко

«Повністю підтримую мирні акції #FreeSavchenko. Росія повинна терміново припинити повільно вбивати Надію. Закликаю світ підтримати нас в цьому» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі