«Схеми»: пасажирів «Укрзалізниці» і держготель «Національний» страхує фірма чоловіка Богатирьової

Державне підприємство «Готельний комплекс «Національний» Управління справами Верховної Ради України» останні два роки страхує компанія «Раритет», співвласником якої є чоловік екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової. Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Так, за інформацією, наданою на запит журналістів готелем, у 2015–2016 роках приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Ратитет» отримало понад 700 тисяч гривень за послуги страхування майна і пожежної дружини.

Як з’ясували журналісти, у жовтні 2014 року компанія «Ратитет» виграла тендер «Південно-Західної залізниці». Відтоді фірма надає послуги страхування пасажирам «Укрзалізниці».

5 березня Європейський союз зняв санкції з Раїси Богатирьової – керівниці Міністерства охорони здоров’я в уряді Миколи Азарова.

Раїса Богатирьова, колишній міністр охорони здоров'я України

Cанкції ЄС були застосовані до осіб, щодо яких українські правоохоронні органи мали обґрунтовані підозри у зловживанні службовим становищем або незаконному привласненні бюджетних коштів.

Найближче оточення екс-президента Віктора Януковича, до якого Євросоюз застосував санкції

«Схеми» з’ясували, що діяльність Богатирьової на посаді міністра охорони здоров’я розслідують одразу два правоохоронних органи – Генеральна прокуратура і Міністерство внутрішніх справ.

Слідчі МВС і ГПУ розслідують два кримінальних провадження за фактами заволодіння державним майном і грошовими коштами в особливо великих розмірах службовими особами Міністерства охорони здоров’я України. Слідство в одному із кримінальних проваджень, де екс-міністру МОЗ оголошено про підозру та розпочато процедуру заочного засудження, зупинили через необхідність проведення процесуальних дій на території іншої держави. Досудове слідство у другому кримінальному провадженні триває близько двох років, жодній особі про підозру не повідомлено.