Трибунал ООН оголосить вердикт у справі екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича

Білборд на підтримку Радована Караджича і Воїслава Шешеля, Східне Сараєво, 23 березня 2016 року

Трибунал Організації Об’єднаних Націй 24 березня оголосить свій вердикт у справі колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича. Він є найбільш високопоставленою особою, що постала перед трибуналом у Гаазі за дії, вчинені під час етнічної Боснійської війни два десятиліття тому, в результаті якої загинули понад 100 тисяч людей.

Прокурори, які хочуть для Караджича довічного ув’язнення, звинувачують його в геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів і звичаїв ведення війни, затверджених Женевською конвенцією.

Головне звинувачення для Караджича, який був арештований в 2008 році після 11 років переховувань, стосується його керівної ролі у вбивстві 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків у Сребрениці в 1995 році. Прокурори кажуть, що це був акт геноциду, так, як і наказ очистити від боснійських мусульман і етнічних хорватів міста по всій країні.

70-річний Радован Караджич, колишній лікар-психіатр, може отримати довічне ув'язнення за звинуваченнями про геноцид, а також за ще дев'ятьма пунктами про скоєння військових злочинів і злочинів проти людяності. Якщо Караджич буде визнаний винним, вирок йому винесуть пізніше.

Раніше перед Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії постав нині покійний президент Сербії Слободан Мілошевич. Він помер у в'язниці десять років тому, ще до вердикту суду.

Ще один фігурант через вбивства у Сребрениці – Ратко Младич, генерал, який командував силами боснійських сербів. Він також очікує вердикту суду. Також цього місяця завершується і процес над Воїславом Шешелем, сербським націоналістом, лідером Радикальної партії Сербії.

Багато сербів в Боснії і Сербії розглядають суд як прозахідний інструмент впливу і вірять, що Караджич не винен.

У минулі вихідні, нинішній лідер боснійських сербів Мілорад Додік відкрив студентський гуртожиток імені Караджича. Виступаючи на заході, Додік назвав судовий процес над Караджичем «принизливим», зірвавши бурхливі оплески присутніх.