Кривий Ріг: поліція прийняла 39 заяв про порушення, та на результати виборів мера вони не вплинуть

Поліція Кривого Рогу прийняла 39 заяв за фактами порушень виборчого законодавства в перебігу позачергових виборів міського голови, повідомив заступник начальника головного управління Національної поліції України у Дніпропетровській області Сергій Манза.

Але, сказав він агентству «Інтерфакс-Україна», на його думку, зафіксовані порушення не мали системного характеру і не можуть вплинути на результати виборів.

Із цих 39 заяв 10 стосуються фактів підвезення людей до дільниць, 9 – прихованої реклами, додав Манза.

За його словами, за всіма 39 заявами працюють слідчо-оперативні групи, кримінальних проваджень не відкривали.

У пресовій службі Дніпропетровської обласної поліції підтвердили, що під час перевірки згаданих заяв грубих порушень виборчого законодавства не зафіксували, але за всіма фактами співробітники поліції проводять ретельні перевірки, і в разі виявлення складу кримінального правопорушення відомості будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Соціологічне агентство Research & Branding Group повідомило, що, за даними його опитування на виході з дільниць, уже в першому турі перемагає чинний мер Юрій Вілкул із 70,9 відсотка голосів. Другим іде народний депутат Семен Семенченко, що балотувався від партії «Об’єднання «Самопоміч»: за цими даними, він отримує 11,3 відсотка голосів. За даними агентства, очікувана гранична похибка не має перевищувати ±2,5% за рівня довірочної ймовірності 0,954.

27 березня у Кривому Розі відбулися позачергові вибори міського голови. На посаду міського голови претендували 15 кандидатів, серед них і чинний мер Юрій Вілкул, який цього разу балотувався як самовисуванець.

За даними міськвиборчкому, станом на 20-у годину, коли закрилися дільниці, явка виборців склала 55,77 відсотка. Даних про результати виборів іще немає.

Громадянська мережа «Опора» і Комітет виборців України повідомляли, що фіксували деякі порушення в перебігу голосування, серед яких найпоширенішими теж назвали організоване підвезення виборців на дільниці і приховану рекламу кандидатів.

На виборах міського голови у Кривому Розі 15 листопада 2015 року за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 49,25% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 48,83%. Різниця між кандидатами склала лише 752 голоси з майже 178 тисяч визнаних дійсними. Понад два місяці в місті тривали протести «проти фальшувань результатів виборів». «Опозиційний блок» вважає ті вибори законними. Але Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області на 27 березня 2016 року.