Журналіст: у Bild повідомили, що від ДТЕК до Москви їздив, імовірно, директор із видобування вугілля

Редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик заявляє, що від компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова на нараду в Москві у справах окупованої частини Донбасу, про яку повідомило німецьке видання «Більд», міг їздити директор компанії з видобування вугілля.

За її словами, у «Більді» їй повідомили, що в записах, які має видання, про згадане засідання Міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги населенню південно-східних районів Донецької та Луганської областей при Держдумі Росії, що відбулося в жовтні 2015 року, від ДТЕК числиться А. В. Смирнов. У компанії, додає журналіст у фейсбуці, є людина з такими ініціалами – її директор із видобування вугілля Андрій Вікторович Смирнов.

«А тепер питання: що може обговорювати директор із видобування вугілля на засіданні комісії в Москві, як не постачання цього самого вугілля з окупованих територій?» – риторично запитує вона.

«Сподіваюся, що в ДТЕК усе-таки дадуть відповідь на запитання, навіщо вони делегували свого представника на переговори в Росію, яка, як відомо, ніякого стосунку до конфлікту на Донбасі не має, – іронізує журналіст. – Сподіваюся, що Андрієві Смирнову буде що розповісти в СБУ».

Севгіль Мусаєва-Боровик нагадала, що до приходу на роботу в ДТЕК Андрій Смирнов працював у російській енергетично-металургійній групі компаній «Ен-плюс ґруп».

Раніше в середу компанія ДТЕК не підтвердила і не заперечила участь її представника в засіданні комісії у справах окупованої частини Донбасу в Росії. «Офіційні представники ДТЕК можуть брати участь у зустрічах виключно в рамках українського законодавства» – так у компанії прокоментували повідомлення Bild щодо участі представника ДТЕК у засіданні комісії.

«Усі зустрічі з участю офіційних представників ДТЕК на території Росії відбуваються або в рамках діяльності наших російських активів – АТ «Шахтоуправління «Обухівська» (галузева вертикаль Міністерства енергетики Росії), або в рамках переговорів із російськими банками-кредиторами компанії», – мовилося в заяві.

При цьому компанія не дала прямої відповіді про участь її представника на нараді щодо Донбасу в Москві ні «Українській правді». ні Радіо Свобода, яке теж зверталося з запитом про коментар.

Видання Bild повідомило, що має копію протоколу засідання від 23 жовтня 2015 року в Держдумі Росії «міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги жителям південно-східних районів Донецької та Луганської областей», відповідно до якого управління окупованими територіями Донбасу розділене між шістьма робочими групами у п’яти російських міністерствах, при цьому в цій нараді не брали участі представники сепаратистських угруповань «ДНР» та «ЛНР». Таким чином, пише видання, Росія взяла під своє управління окуповані території Донбасу, які розглядає як частину суверенної російської території.