Клімкін закликав ОБСЄ активізувати переговори щодо Нагірного Карабаху

Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав співголів Мінської групи ОБСЄ активізувати переговори для врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі. Про це він написав в суботу на своїй сторінці у Twitter.

«Занепокоєний серйозним загостренням ситуації в Нагірному Карабасі. Закликаю співголів МГ ОБСЄ активізувати переговори для врегулювання», – написав Клімкін.

Водночас співголови Мінської групи ОБСЄ Ігор Попов (Росія), Джеймс Ворлік (США) і П’єр Андре (Франція) раніше висловили занепокоєння через широкомасштабне порушення режиму припинення вогню у зоні карабахського конфлікту. Співголови Мінської групи закликали сторони протистояння припинити вогонь і вжити всіх необхідних заходів для стабілізації ситуації.

У суботу з’явилась інформація з посиланням на Джеймса Ворліка, що Мінська група ОБСЄ зустрінеться у Відні 4 квітня, а наступного дня скличе засідання з приводу насильства в Нагірному Карабасі.

Мінська група ОБСЄ була створена у 1992 році для заохочення мирного переговорного процесу між Азербайджаном, Вірменією та Нагірним Карабахом, сепаратистський регіоном Азербайджану.

Ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася у ніч на суботу. І вірменська, і азербайджанська сторона звинуватили одна одну у наступі з використанням важкого озброєння. Влада Азербайджану повідомила в суботу про втрати: 12 загиблих солдатів і одного цивільного. Йшлося про збитий азербайджанський вертоліт та один зруйнований танк. Також офіційний Баку заявив, що в ході боїв зазнала втрат і вірменська сторона (понад 100 загиблих і поранених та 6 знищених танків). Але у Єревані ці заяви спростували, відмовившись вказувати дані про втрати. У Міністерстві оборони Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону Азербайджану, заявили про загибель 12-річного хлопчика та поранення ще двох неповнолітніх.