«Електроважмаш» може очолити іноземець з подвійним громадянством

Жан-Андре Барбозу

Харківський державний завод «Електроважмаш», топ-менеджери якого неодноразово ставали фігурантами корупційних скандалів, може очолити іноземець Жан-Андре Барбозу.

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, рішення рекомендувати уряду призначити на цю посаду Барбозу ухвалив комітет з призначень керівників особливо важливих для економіки підприємств при міністерстві.

Тепер Кабмін має затвердити цю кандидатуру.

Жан-Андре Барбозу є громадянином Франції та Мексики, має понад 17 років професійного досвіду, в тому числі на управлінських посадах, у сфері важкого машинобудування та виробництва будматеріалів. Наразі обіймає посаду віце-президента та регіонального директора по Центральній та Східній Європі в компанії Areva – французька промислова група, яка займається розробкою та виробництвом обладнання для атомної та альтернативної енергетики.

У листопаді 2015 року журналісти програми «Схеми» з’ясували, що за вже колишнього директора «Електроважмашу» Володимира Глушакова існувала система офшорів, через яку держкомпанія втрачала до 30% доходу. За даними Державної фінансової інспекції, майже 70% експорту товарів, робіт, послуг «Електроважмашу» здійснювалося через непрямі контракти. Близько 90% посередницьких контрактів укладено з двома британськими фірмами Pitfield Traders та ATG Overseas, при тому, що більшість кінцевих споживачів продукції підприємства є резидентами Росії.

«Електроважмаш» підпорядковується Мінекономрозвитку і входить до ТОП-100 найбільших держпідприємств України, завод виготовляє транспортне обладнання для шахт і залізниць, а також турбогенератори, гідрогенератори та електрообладнання постійного струму.