Порошенко підписав закон, що забороняє частину російських фільмів

Президент України Петро Порошенко (архівне фото)

Президент Петро Порошенко підписав закон про заборону в Україні фільмів, знятих у Росії після 2013 року, а також стрічок, які популяризують органи влади держави-агресора.

Закон про внесення змін до закону України «Про кінематографію» щодо фільмів держави-агресора (№ 3359), надійшов до Верховної Ради із підписом президента 20 квітня.

«Передбачена частиною першою цієї статті заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів, незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року», – мовиться в законі.

«Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року», – також вказано в документі.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Законодавці вважають, що він сприятиме національній безпеці України.

2 грудня 2015 року Кабінет міністрів ухвалив зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, які передбачають відмову в державній реєстрації та видачі прокатного посвідчення чи скасування наявних реєстрацій і посвідчень, якщо «одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого в установленому порядку». Такий перелік, до якого внесли нев’їзних до України іноземців, у першу чергу росіян, уклало Міністерство культури України, повторивши аналогічний список СБУ.

Це рішення уряду викликало критику з боку фахівців. Через нього виникла ситуація, за якої під заборону потрапила низка відомих фільмів, створених іноді й українськими чи проукраїнськими митцями, лише через те, що епізодичну роль у цих фільмах зіграли особи, яким заборонено в’їзд на територію України.

На цю ж тему:

Театралізована акція, учасники якої пародіювали і висміювали російських артистів і телезірок, які підтримали анексію Криму або відзначилися іншими антиукраїнськими заявами. Київ, 8 липня 2015 року

26.03.2016
Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва

«В Україні виросло покоління людей, які не просто хочуть, а вимагають українського продукту в українському ефірі» далі

24.03.2016
У Верховній Раді хочуть запровадити мовні квоти для української музики на радіо

На рівні гуманітарного простору Україна залишається беззахисною – Кириленко далі

13.03.2016
Агенти «русского мира»

Російська попса не менше просуває «русский мир», ніж це робить в Україні Московський патріархат далі

18.03.2016
Чи порятує інформпростір України заборона російських телеканалів?

Загалом в Україні під забороною є вже загалом 42 російські телевізійні канали далі

Акція під Держкіно України проти пропаганди Росії на українському телебаченні (архівне фото)