Кремль: Росія не буде прислухатися до думки ззовні щодо заборони Меджлісу

Дмитро Пєсков

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що питання про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на анексованому півострові є «внутрішнім російським питанням», і Росія не має наміру прислухатися до «рекомендацій» ззовні. Так він прокоментував заклик Держдепартаменту США до Росії скасувати рішення Мін’юсту Росії із визнання «екстремістською» діяльності Меджлісу і припинити процес із його заборони.

«Це питання, яке стосується російської юрисдикції, і тому в даному випадку ми не вважаємо за можливе і необхідне прислухатися до думки інших країн. Це внутрішня справа Російської Федерації», – сказав Пєсков.

У Держдепартаменті США 21 квітня закликали Росію скасувати рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «екстремістською організацією». Про це йдеться на сайті відомства з посиланням на прес-секретаря Джона Кірбі.

Як заявили в Держдепартаменті США, Меджліс є важливим органом захисту інтересів та культурної спадщини кримськотатарського народу.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких у цій країні зупинена «у зв’язку зі здійсненнями ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна і низка міжнародних організацій і правозахисників.