Порошенко: збройна місія ОБСЄ на Донбасі може з’явитися найближчим часом

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко очікує, що найближчим часом буде ухвалене рішення щодо створення та розгортання на Донбасі збройної поліцейської місії ОБСЄ.

«У результаті моїх переговорів найближчим часом я очікую впровадження нової збройної поліцейської місії ОБСЄ для забезпечення контролю над режимом припинення вогню, для контролю відведення озброєнь, для забезпечення виведення окупаційних військ Російської Федерації з окупованої території та для забезпечення ефективного контролю українсько-російського кордону», – заявив глава держави 22 квітня в Запоріжжі.

Порошенко зазначив, що після цього необхідно перейти до політичного врегулювання ситуації на Донбасі.

В Адміністрації президента України 15 квітня повідомили, що в ході телефонної розмови Петра Порошенка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом сторони висловили позиції щодо можливої поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

«Співрозмовники скоординували позиції щодо перспектив введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі та обговорили питання продовження санкцій проти Росії за невиконання Мінських домовленостей», – повідомляла президентська адміністрація.

6 квітня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік заявив, що Секретаріат організації та Німеччина, яка головує в ОБСЄ, поки що не надали пропозицій з приводу розміщення поліцейської місії на Донбасі.