Поліція Туреччини затримала нідерландську журналістку після критики Ердогана

Відому нідерландську журналістку турецького походження Ебру Умар затримала поліція Туреччини через тиждень після того, як вона розкритикувала президента Реджепа Тайїпа Ердогана у пресі і на сторінці в Twitter.

Представник Міністерства закордонних справ Нідерландів 24 квітня заявив, що посадові особи перебувають «в контакті» з Ебру Умара, яка сама сповістила у соцмережах про своє затримання в ніч на неділю у її будинку в курортному турецькому місті Кушадаси.

Умар повідомила, що сьогодні суд постановив звільнити її з-під варти, але їй «заборонено покидати країни».

З Умар вже провів розмову прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, про що він у неділю написав на сторінці у Twitter.

45-річна журналістка Ебру Умар нещодавно написала статтю з критикою Ердогана у щоденній нідерландській газеті Metro. Деякі уривки зі статті вона розмістила також на своїй Twitter-сторінці. Видання повідомляло, що після публікації жінку викликали на допит з приводу дописів.

Також у квітні Ердоган звернувся до прокурорів Німеччини через висловлювання комедіанта Яна Боемермана, який висміяв турецького лідера в сатиричному вірші на німецькому телебаченні. Турецький уряд назвав вірш неприйнятним, а німецькі колеги відповіли, що свобода слова й художнього вираження не є предметом переговорів між країнами. Водночас прокурори розпочали за цим фактом розслідування.