У столиці Казахстану пом’янули жертв Чорнобиля

Your browser doesn’t support HTML5

В Астані пом'янули жертв Чорнобиля

В Астані у понеділок відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника жертвам Чорнобильської аварії.

У церемонії покладання квітів до пам’ятника героям ліквідаторам взяли участь Посольство України в Казахстані, представники Союзу чорнобильців Казахстану, представники української діаспори.

Тимчасовий повірений у справах України в Казахстані Юрій Лазебник, виступаючи на церемонії, подякував Казахстану як республіці, яка, за його словами, першою після аварії у 1986 році прийшла на допомогу Україні. Він також висловив вдячність від України за фінансову підтримку республіки Казахстан у побудові проекту «Укриття» на Чорнобильській АЕС. Рік тому Казахстан виділив 1 мільйон євро на спорудження цього об’єкта.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження. Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

Упродовж 1986-1989 років загальна сума збитків і видатків на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи для союзного бюджету становила близько 12,6 мільярда доларів США. Такими є дані Міністерства фінансів СРСР, наведені згодом у Національній доповіді України.

Нині на Чорнобильській АЕС триває спорудження арки нового безпечного конфайнменту, який має накрити саркофаг, термін експлуатації якого спливає. За проектом, завершити спорудження арки мають до 2017 року.