Порошенко створив групу, яка готуватиме закони про деофшоризацію

Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення робочої групи для підготовки законопроектів з протидії зниженню податкової бази і переміщенню доходів за кордон. Про це йдеться в повідомленні на сайті президента у четвер.

Повідомляється, що головою групи призначено керівника парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніну Южаніну. Результатати своєї роботи група має надати до 10 червня

«Підготувати законопроекти щодо вдосконалення процедур контролю за трансфертним ціноутворенням і виведенням доходів за кордон, запровадження правил щодо контрольованих іноземних компаній, протидії агресивному податковому плануванню, а також з питань лібералізації валютного законодавства України», – йдеться в тексті указу про завдання групи.

Порошенко доручив уряду провести роботу з приєднання до міжнародних ініціатив щодо автоматичного обміну податковою інформацією.

10 квітня Порошенко анонсував низку кроків для здійснення деофшоризації. Тиждень по тому він затвердив концепцію деофшоризації і закликав Державну фіскальну службу, Міністерство фінансів, Адміністрацію президента і Верховну Раду вжити заходів для припинення практики використання офшорних компаній для мінімізації сплати податків всередині держави.

Приводом для здійснення заходів з деофшоризації стало оприлюднення результатів дослідження журналістами документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

Журналісти-розслідувачі заявляють, що Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів «Рошен», створивши для цього 3 офшорні компанії. Згодом юридична фірма «Авеллум», що є юридичним радником Порошенка, заявила, що створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури.