ЗСУ непричетні до загибелі цивільних в Оленівці – штаб

Представники місії ОБСЄ на місці обстрілу біля Оленівки, 27 квітня 2016 року

Українські військові непричетні до загибелі цивільних на блокпосту в Оленівці Донецької області у ніч на 27 квітня, стверджує штаб української воєнної операції на Донбасі після аналізу розташування своїх підрозділів.

«Відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 кілометра. Виходячи з тактико-технічних характеристик 82-міліметрових мінометів, зауважуємо, що вони не могли застосовуватися на такій відстані, адже у міномета 2Б14 «Піднос» максимальна дальність стрільби становить 3000 метрів, а 2Б9 «Васильок» – 4200 метрів», – ідеться в повідомленні.

«Таким чином, ведення прицільного вогню з зазначеного озброєння можливе лише з території, тимчасово підконтрольної незаконним збройним формуванням», – наполягає штаб.

Також у штабі української воєнної операції зауважують, що, згідно з Мінськими домовленостями, важке озброєння калібром понад 100 міліметрів відведене на встановлені відстані.

«Переміщення українськими підрозділами такого озброєння в бік лінії розмежування не відбувалося, що підтверджується представниками СММ ОБСЄ», – заявляє штаб.

Також українські військові наголошують, що спостерігачі російської сторони Спільного центру контролю та координації дотримання режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК) у ніч з 26 на 27 квітня 2016 року не зафіксували жодного випадку застосування артилерійських гармат з боку Збройних сил України у напрямку Оленівки.

27 квітня на блокпосту в населеному пункті Оленівка, яке контролює угрупування «ДНР», в результаті розриву снаряда загинули четверо цивільних, восьмеро були поранені. Ці люди ночували в автомобілях, чекаючи на відкриття пропускного пункту на контрольовану урядом України територію.

В угрупованні «ДНР», що контролює частину Донецької області України, звинуватили в обстрілі українських військових.

Спостережна місія ОБСЄ на сході України встановила, що обстріл біля підконтрольної бойовикам угруповання «ДНР» Оленівки ймовірно здійснювався із західно-південно-західного напрямку. Про це йдеться у звіті місії за результатами перебування на місці події 27 квітня й аналізу вирв і ушкоджень внаслідок обстрілу.

Спостерігачі додали, що обстріл вівся зі зброї калібром не менше ніж 120 міліметрів. Про те, хто саме стоїть за обстрілом, у місії не вказують.