У Раді суддів обурені дорученням Гройсмана щодо перевірки рішень суддів

(©Shutterstock)

У Раді суддів обурені дорученням прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Мін’юсту щодо перевірки так званих «неправомірних» рішень суддів. Про це йдеться у тексті заяви Ради.

У Раді зауважують, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову, а давати оцінку законності та обґрунтованості рішень судді можуть тільки суди апеляційної та касаційної інстанції.

Мін’юст є органом виконавчої гілки влади і не має повноважень аналізувати рішення суддів, «тому що втручання в роботу судді, який є носієм державної влади, розцінюватиметься не тільки як грубе порушення незалежності судді, а й як прояв відвертого політичного тиску», зазначається у заяві.

Рада суддів України, у свою чергу, закликає «всіх представників влади, політиків та посадовців не розхитувати ситуацію в державі, сумнівними заявами для отримання політичних дивідендів».

Напередодні Гройсман дав доручення Міністерству юстиції України проаналізувати кожен випадок ухвалення суддями неправомірних рішень та діяльність судді, що виносить відповідні рішення.