Поклонська пояснила затримання кримських татар профілактичними заходами у Криму до Дня перемоги

Підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська

Підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що недавні затримання кримських татар на півострові пов'язані з «профілактичними рейдами», які проводять для посилення заходів безпеки напередодні Дня перемоги. Про це вона сказала в коментарі російській агенції ТАСС.

«Скрізь будуть рейди, всюди будемо перевіряти міграційне законодавство, в посиленому режимі буде проводитися робота в місцях масового скупчення громадян», – сказала Поклонська.

За її словами, під час одного з профілактичних рейдів на ринку міста Євпаторії в суботу виявили 8 громадян Узбекистану, які порушили міграційне законодавство.

Поклонська заявила, що порушень прав у сфері міжрелігійних відносин співробітниками підконтрольної Росії кримської прокуратури немає. Повідомлення в медіа про масові затримання в мечетях вона назвала спекуляціями.

«У мечеті, церкви та інші релігійні установи правоохоронні органи не заходять. Все це брехня і спекуляції», – заявила Поклонська.

7 травня журналіст Осман Пашаєв заявив, що в Євпаторії на центральному ринку російські силовики затримали 25 кримських татар. За його словами, силовики пояснили свої дії проведенням операціїіз затримання злочинців, які вбили людей в Краснодарі.

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що 6 травня після п'ятничного намазу в мечеті села Молодіжне близько 50 озброєних людей затримали сотню мусульман і намагались відвезти в невідомому напрямку. Пізніше він повідомив, що людей випустили з автобусів, але зажадали з’явитися до відділку поліції.

За даними Меджлісу та правозахисників, після анексії Криму Росією на півострові почастішали обшуки в будинках кримських татар, мечетях.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».