Семерак: уряд планує висловити протест Росії через розлив нафтопродуктів біля анексованого Севастополя

Ілюстративне фото

Міністр екології України Остап Семерак заявляє, що Кабінет міністрів має намір висловити протест Росії щодо розливу нафтопродуктів у морській акваторії анексованого Севастополя.

«У Чорному морі біля Севастополя сталася аварія з витоком нафтопродуктів в море. Регіональні підрозділи Мінприроди і ДСНС роблять все можливе для з’ясування ситуації, прогнозу наслідків, запобігання або мінімізації шкоди», – написав міністр на своїй сторінці в Facebook.

«На засіданні уряду сьогодні я поінформував про цю ситуацію, і звернувся до прем’єра з проханням висловити ноту протесту уряду країни-агресора, яка знищує український Крим. Кабінет міністрів України цю пропозицію підтримав», – додав Семерак.

В акваторії анексованого Росією Севастополя, в прибережній смузі селища Любимівка, Північної сторони, Бельбека, Фіолента, Балаклави спостерігається велика кількість мазуту – нафтопродукту важкої фракції.

За інформацією представників Росприроднагляду в Криму, викид стався від одного з суден ще 8 травня. Тоді ж стали надходити повідомлення від жителів про забруднення акваторії і берега.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».