Порошенко представив колективу ГПУ новообраного генпрокурора Луценка

Юрій Луценко

Президент України Петро Порошенко представив колективу Генпрокуратури новобраного генерального прокурора України Юрія Луценка.

«Своїм призначенням Юрій Луценко нікому і нічим не зобов’язаний, ані Раді, ані мені. Слід працювати по совісті, за Конституцією і законами», – сказав Порошенко, додавши, що Луценко здатен «захистити Генпрокуратуру від політичного тиску».

Він висловив упевненість, що є шанс для прокурорів стати учасниками реформ, яких потребує Україна.

«Знаю, що багато не аплодує моєму рішенню. Це необхідний крок для підвищення довіри до прокуратури», – наголосив Порошенко.

Зі свого боку, Юрій Луценко заявив, що працівники прокуратури спочатку мають отримати довіру в суспільстві, а потім – підвищення зарплат.

«Я так само як і президент України, хотів би говорити про підвищення зарплат, але я повністю поділяю точку зору глави держави – спочатку ми маємо дати результат країні, отримати довіру в суспільстві, і тільки в результаті цього ми можемо збільшувати заробітну плату, яка дійсно потребує збільшення», – сказав Луценко.

12 травня депутати підтримали подання президента України про призначення генпрокурором Луценка. Після цього Порошенко підписав у сесійній залі Верховної Ради указ про призначення Луценка.

Перед тим Верховна Рада України схвалила законопроект, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора особі без юридичної освіти. Ухвалений законопроект №4645 передбачає, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі понад п’ять років.

Того ж дня, 12 травня, протягом кількох годин голова Верховної Ради Андрій Парубій та Порошенко підписали цей закон, документ опублікували в офіційному виданні «Голос України».

До цього законодавство передбачало, що на посаду генпрокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, має стаж роботи в сфері права понад 10 років. Генеральний прокурор призначається президентом України за згоди Верховної Ради.