Через блокування сайту Крим.Реалії прокуратура Криму при ГПУ відкрила кримінальне провадження

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом блокування в Росії і анексованому нею Криму доступу до сайту Крим.Реалії, проекту Радіо Свобода.

Як повідомляє прес-служба прокуратури, кримінальне провадження розпочали за ознаками кримінального злочину, передбаченого частиною 1 статті 171 КК України – умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

«Незаконно створені на тимчасово анексованій території півострова Крим органи в черговий раз умисно перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, обмежуючи свободу слова, яка передбачена Конституцією України та нормами міжнародного права», – заявили в прокуратурі.

У відомстві також зазначили, що матеріали цього кримінального провадження направлені в Генеральну прокуратуру України для визначення підслідності.

Цього тижня користувачі в Росії і Криму повідомили про блокування доступу до сайту Крим.Реалії. Пізніше російський прокурор Криму Наталія Поклонська підтвердила інформацію про блокування доступу до сайту. До цього Поклонська вже заявляла, що готує матеріали для повного блокування проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.

У Незалежній медіа-профспілці України заявили, що мають намір звернутися в офіс представника уповноваженого з питань свободи ЗМІ ОБСЄ через ситуацію, яка склалася навколо Крим.Реалії.

У Міністерстві інформаційної політики України повідомили, що готують звернення до міжнародної недержавної організації «Репортери без кордонів» з проханням дати правову оцінку і висновки щодо блокування в Росії і анексованому нею Криму доступу до сайту Крим.Реалії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».