Міністр Стець вибачився за підлеглу через її позицію щодо «Миротворця»

Юрій Стець, міністр інформаційної політики України

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець вибачився через заяви, які в ситуації навколо сайту «Миротворець» робила його заступниця Тетяна Попова.

«Ми не маємо права використовувати інформаційні волонтерські організації для власного піару. Це, на жаль, відбулося. Власне, як і прикриватись у своїх заявах журналістами. Це теж відбулося», – написав чиновник уночі 16 травня на своїй сторінці у Facebook і додав, що висловлені Поповою думки є її особистими міркуваннями, а не позицією міністерства.

Стець також схвально відгукнувся про пропозицію депутата Верховної Ради Антона Геращенка, який вважає за необхідне розробку закону про блокування контенту в інтернеті.

На думку Геращенка, журналісти мають вимагати ухвалення закону, за яким би «держава Україна, за участю представників громадянського суспільства, визначала, який контент є протизаконним, таким, що порушує права громадян, підриває основи національної безпеки України і що підлягає забороні, а який – ні».

13 травня про закриття оголосив сайт «Миротворець», на якому оприлюднювалися дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували. Цьому рішенню передувала різка реакція на публікацію «Миротворцем» списку українських і зарубіжних журналістів з «акредитацією» угруповання «ДНР».

Зокрема, з критикою публікації цього списку і з вимогою прибрати його виступала заступниця міністра інформації Тетяна Попова. За її словами, публікація списку, до якого входить і багато західних журналістів, «шкодить інтересам України». Згодом Попова заявила про погрози, що почали надходити на її адресу.

Шкідливою цю публікацію вважає і частина представників засобів інформації, правозахисні організації, зокрема і базований у Нью-Йорку Комітету захисту журналістів, Євросоюз.

Сайт «Миротворець» вказав, що рішення про закриття ухвалене через «вимоги уповноваженої з прав людини Лутковської, а також вічно стурбованого Євросоюзу, а також антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі з заступником міністра інформаційної політики України Поповою».

Станом на 15 травня сайт «Миротворець» усе ж зберіг доступ до бази даних донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримують чи підтримували, і продовжує наповнювати її. Решта вмісту сайту нині недоступна.