Савченко: працюватиму, щоб полонені повернулися живими, щоб Україна була сильною

Надія Савченко після повернення до України, 25 травня 2016 року

Народний депутат Надія Савченко, яка повернулася в Україну з російського ув’язнення, заявляє про готовність працювати над тим, щоб усі полонені повернулися додому живими.

«Я працюватиму для того, щоб, по-перше, кожен полонений, який живий, повернувся живим, щоб якомога менше людей загинуло, і будемо працювати для того, щоб Україна була сильною і щоб українці мали право жити гідно на своїй землі», – сказала вона на спільній з президентом України Петром Порошенком прес-конференції у Києві.

Савченко заявила, що готова далі боротися за Україну. «Я завжди готова піти в бій за Україну до переможного кінця. Україна має право бути. Бути, незважаючи ні на чию гнилу душу і хвору голову. І ми будемо», – наголосила вона.

«Я не хочу, щоб люди хотіли війни, я хочу, щоб люди хотіли миру, але, на жаль, мир можливий тільки через війну. Буває такий рубіж, після якого іншого шляху немає», – сказала Савченко.

Вона зазначила, що добре, що є Мінські домовленості, і додала «що ми зробимо все, щоб вони виконувалися».

Як заявив президент Порошенко, Савченко була в ув’язненні 709 днів.

Українка, яку в Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва 25 травня після того, як її помилував російський президент Володимир Путін на прохання родичів загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко. До Росії з України полетіли двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, затримані минулого року в зоні конфлікту на сході України, і засуджені за звинуваченням у веденні агресивних воєнних дій, вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їх помилування 24 травня.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкинули усі звинувачення. Надія Савченко декілька разів оголошувала голодування, у тому числі і сухе, вимагаючи свого звільнення і повернення в Україну.

На цю ж тему:

25.05.2016
Савченко. Повернення додому. Живий блог

«Дякую, Завдяки вам я вижила! І дякую тим, хто бажав мені зла – на зло я вижила!» – Савченко вже в Україні далі