Парламент Туреччини висловив довіру новому урядові

Біналі Йилдирим після виступу в парламенті Туреччини, Анкара, 29 травня 2016 року

Парламент Туреччини висловив довіру новому урядові країни значною перевагою голосів. Як повідомив спікер Ісмаїл Кахраман, на підтримку уряду прем’єр-міністра Біналі Йилдирима проголосували 315 парламентарів, проти були 138.

Після голосування Біналі Йилдирим заявив, що його уряд є «урядом 79 мільйонів турків», і пообіцяв розширити демократію у країні ще більше порівняно з його попередниками.

Тиждень тому, минулої неділі, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган призначив сформувати новий, уже 65-й уряд країни свого чільного союзника Біналі Йилдирима, який раніше того ж дня очолив владну Партії справедливості і розвитку.

Опозиція через це звинуватила Ердогана у прагненні здобути для себе диктаторську владу.

60-річний Йилдирим, раніше міністр транспорту і зв’язку протягом тривалого часу, вже заявляв, що чільним пріоритетом його уряду буде провести зміни до Конституції, що збільшили б повноваження президента Туреччини, нині головно церемонійні.

Попередній прем’єр-міністр Туреччини, свого часу теж чільний союзник президента Ахмет Давутоглу подав у відставку з посад голови уряду і голови Партії справедливості і розвитку три тижні тому через політичні розбіжності, що виникли в нього з головою держави. За повідомленнями, однією з головних розбіжностей було саме негативне ставлення Давутоглу до прагнення Ердогана розширити свої повноваження.