Президент Туреччини висловив здивування вимогами Росії до поліпшення відносин

Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що хоче нормалізувати відносини з Росією, але не розуміє, якого «першого кроку» Москва хоче від Анкари.

Як сказав він журналістам, Росія сама принесла відносини з Туреччиною в жертву через «помилку пілота».

Так президент Туреччини прокоментував слова речника Кремля Дмитра Пескова, який заявив раніше у вівторок, що вирішити проблеми у відносинах із Москвою має саме Анкара. Речник також повторив сказані раніше слова президента Росії Володимира Путіна, що в Москві чекають від Анкари на «конкретні кроки». Песков також підтвердив позицію Кремля, де вважають, що Туреччина має вибачитися і відшкодувати збитки за збитий бомбардувальник.

Відносини Москви й Анкари різко погіршилися, коли Туреччина збила російський військовий літак на турецько-сирійському кордоні в листопаді 2015 року. Росія заявляла, що літак перебував на території Сирії, а Туреччина наполягала, що він порушив її повітряний простір, і її союзники в НАТО підтвердили це. Росія наклала на Туреччину односторонні санкції. Анкара вже не раз відкинула вимоги Москви вибачитися, а тим більше відшкодувати збитки.