СБУ заявляє, що запобігла 15 терактам під час «Євро-2016» у Франції

Your browser doesn’t support HTML5

СБУ заявляє, що запобігла 15 терактам під час «Євро-2016» у Франції (відео)

Служба безпеки України заявляє, що запобігла 15 терактам, які мали статися у Франції напередодні і під час футбольного чемпіонату «Євро-2016».

Як заявив голова СБУ Василь Грицак, ціллю нападів планували обрати мечеть, синагогу, низку адміністративних об’єктів. За його словами, СБУ у травні затримала громадянина Франції, який намагався вивезти зброю і вибухівку за межі України. Операція служби тривала півроку, додав Грицак.

«У грудні 2015 року нам стало відомо про те, що в Україну прибув громадянин Франції, під виглядом волонтерської діяльності почав налагоджувати контакти з представниками військових формувань на сході нашої держави, обіцяв привозити волонтерську допомогу, обіцяв привозити спорядження й багато іншого, але в процесі подальшого спілкування він почав проявляти інтерес до того, де можна в Україні купити зброю, вибухівку й інші засоби ураження», – заявив Грицак.

За його словами, француз висловлював негативне ставлення до політики Франції стосовно мігрантів. Він отримав для здійснення нападів п’ять автоматів Калашникова, п’ять тисяч патронів, два РПГ і 125 кілограмів тротилу, додали в СБУ.

Грицак заявив, що не виключає «російський слід» у цій справі, оскільки громадянин Франції запропонував, щоб вантаж до Європи супроводжував громадянин України.

За словами голови Служби безпеки, в СБУ не планували поки що оприлюднювати цю інформацію, але інформація з’явилася в іноземних ЗМІ.

Керівництво Франції наразі не коментувало цю інформацію.

«Євро-2016» відкривається у Франції 10 червня. Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що не відкидає загрозу терористичних нападів під час чемпіонату. Водночас він заявив про значну кількість силовиків, залучених до охорони правопорядку.