Чубаров: в анексованому Криму 18 кримських татар перебувають у «застінках ФСБ»

Рефат Чубаров

Федеральна служба безпеки Росії на сьогодні затримала в анексованому Криму за звинуваченнями в різних злочинах 18 кримських татар, повідомив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Зникли або викрадені 22 людини, з них чотирьох ми знайшли вбитими. Зараз у застінках ФСБ в Криму перебувають 18 кримських татар, яких окупанти звинувачують у різних злочинах, в тому числі заступник глави Меджлісу Ахтем Чийгоз», – сказав Чубаров під час виступу на засіданні міжпарламентської ради Україна-НАТО.

Він також зазначив, що немає чіткої статистики щодо кількості людей, які залишили Крим після окупації Росією. «Ми сьогодні можемо говорити, що чисельність таких людей вже понад 40 тисяч, які залишили територію Криму, з них майже половина кримські татари. Це експертна оцінка», – додав Чубаров.

Українські й міжнародні правозахисні організації не раз заявляли про погіршення становища з дотриманням прав людини в Криму після його незаконної анексії Росією. Особливий тиск і репресії з боку російської влади відзначають щодо кримських татар і проукраїнського населення, які проживають на півострові.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників щодо порушення прав людини на півострові перебільшені.