Адвокат: рішення у справі про збитий на Донбасі Іл-76 буде у вересні-жовтні

Адвокат потерпілих у справі про загибель українських військових у збитому на Донбасі українському літаку очікує, що вирок у справі буде оголошений у вересні-жовтні. Про це він сказав у Павлограді на Дніпропетровщині, де 16 червня відбувалося чергове, 18-е, судове засідання у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл-76 українських військових.

Віталій Погосян заявив, що судові засідання в справі триватимуть до осені: суду належить опитати ще цілу низку свідків, в числі яких високопосадовці Генерального штабу Збройних сил України.

Частину свідків, високопосадовців силових відомств, планують опитувати дистанційно, за допомогою відеотрансляції з Києва. Зокрема, на черговому судовому засіданні за допомогою відеозв’язку свої свідчення дав генерал-майор Ігор Черепенько, який у червні 2014 року виконував обов’язки начальника авіації Військово-повітряних сил України.

За його словами, здійснюючи підготовку польоту, всі розпорядження він отримував від командування АТО. Як зазначив свідок, про переміщення групи сепаратистів з ПЗРК і їхні наміри збити український літак відомостей не було.

«Літаки виконували політ вночі. Супроводження літаків вночі вважаю недоцільним. Загроз із повітря, наскільки мені відомо, не було, принаймні даних про загрози з повітря для супроводження транспортного літака винищувачем не було. Про загрозу з землі мені відомо не було», – сказав свідок.

Наступне судове засідання у цій справі заплановане на 22 червня. Суд продовжує опитувати свідків, яких заявила сторона обвинувачення. Загалом мають опитати 25 осіб.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся та впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули. Високопосадовцю Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.