Парламент Македонії відкинув імпічмент президента Іванова

Президент Македонії Джорґе Іванов

Парламент Македонії відхилив клопотання про імпічмент президента Джорґе Іванова через його рішення про помилування 56 посадових осіб, причетних до скандалу з прослуховуванням розмов понад 20 тисяч людей, у тому числі багатьох політичних та громадських діячів.

Ініціатором клопотання про відкриття процедури імпічменту була найбільша опозиційна партія країни – соціал-демократична. Для початку процедури потрібна була згода двох третин депутатів.

Президент Македонії Джорґе Іванов 6 червня відкликав амністію для 34 причетних до скандалу з масовим незаконним прослуховуванням. Цього вимагали представники опозиції. Заклики до цього також лунали з боку США та ЄС. Перед тим, 27 травня, Іванов відкликав амністію ще для 22 політиків.

У травні парламент Македонії ухвалив зміни до законодавства, що надали президентові країни можливість відкликати амністію.

Рішення президента припинити розслідування щодо цих діячів, серед яких є й провідні політики, у середині квітня викликало новий спалах політичної кризи у цій країні, що триває через це прослуховування з минулого року, й кількаденні вуличні протести у столиці Скоп’є й інших містах Македонії.