На момент збиття сепаратистами Іл-76 в аеропорту Луганська вже тривали бойові дії – Муженко в суді

У червні 2014 року, незадовго до того, коли в Луганському аеропорту сепаратисти збили український літак Іл-76, в тому районі вже тривали бойові дії, заявив на суді у справі про збитий сепаратистами під Луганськом літак Іл-76 з 49 українськими військовими на борту начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко, виступаючи як свідок.

Свої свідчення він надав відеозв’язком із Печерського районного суду Києва. Він повідомив, що станом на червень 2014 року він був керівником антитерористичної операції, а обвинувачений Віктор Назаров – його заступником.

Характеризуючи тогочасну оперативну обстановку, Муженко зазначив, що в районі Луганського аеропорту українські підрозділи фактично вели бойові дії, але на той час поняття «бойова обстановка» не існувало.

«Так, підрозділи вели бойові дії. Були здійснені відповідні спеціальні заходи, мабуть, це буде правильніше сказати, адже на той час такого поняття, як бойова обстановка, не існувало. Фактично – так, нормативно – великий знак питання. Бойові статути використовувались, вони, скажімо так, брались за основу, але статути теж не відповідали характерові тих дій, які склались», – сказав Муженко.

Відповідаючи на запитання військових прокурорів, він також додав, що завдання забезпечення охорони й оборони аеропорту «Луганськ» було покладене на тактичну групу «Славутич» під керуванням одного із заступників командирів танкової бригади. Водночас безпечний «коридор» для заходу на посадку трьох українських літаків, за словами Муженка, було неможливо створити.

«Якщо говорити про створення «коридору», то його неможливо було створити, адже там відстані значні. На відстані 600–700 кілометрів ніякий коридор не створюється, однозначно. Питання забезпечення посадки літаків було покладене на старшого оперативного групи «Славутич», – сказав він.

За словами Віктора Муженка, обвинувачений у справі Віктор Назаров був особисто запрошений ним до оперативної групи Генштабу, адже на той час було обмаль людей, «які б погоджувались брати на себе відповідальність в тій складній ситуації, яка склалася на сході України».

У Павлограді на Дніпропетровщині відбувається чергове судове засідання у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл-76 українських військових. Суд продовжує опитувати свідків, яких заявила сторона обвинувачення.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами біля аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він спалахнув і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули.