Геращенко: Україна і ЄС проведуть консультації щодо наслідків референдуму в Британії

Ірина Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що Україна і ЄС найближчим часом проведуть консультації щодо наслідків референдуму в Великобританії.

«Найближчим часом відбудуться консультації на високому рівні між Україною і ЄС щодо наслідків референдуму для наших двосторонніх відносин», – написала Геращенко у Facebook.

За її словами, українська сторона все-таки очікує вже цього року безвізового режиму й продовження політики ЄС щодо санкцій проти Росії.

«Тепер, коли ЄС ще глибше занурюється у власні серйозні проблеми, нам буде ще важче відстоювати нашу позицію. Але це не привід опускати руки. Тим серйознішою перемогою буде безвізовий», – додала Геращенко.

Прихильники виходу Великобританії з Євросоюзу перемогли на референдумі, що відбувся 23 червня. За вихід з Євросоюзу за підсумками підрахунку 97% голосів проголосували 51,2% виборців, проти – 48,2% виборців. За вихід зі складу Євросоюзу проголосували великі міста Вельсу, більшість районів у північній і південній Англії, а також міста Шеффілд, Сандерленд і Ковентрі. Натомість у Лондоні, Глазго, Брістолі, Манчестері, Ньюкаслі, Единбурзі та Ліверпулі переважно голосували проти ідеї Brexit.

Голова Європарламенту Мартін Шульц повідомив, що 28 червня Європарламент збереться на надзвичайну сесію, щоб дати оцінку результатам референдуму в Великобританії й ухвалити рішення щодо її виходу зі складу ЄС. Натомість президент Європейської ради Дональд Туск застеріг від «істеричних» реакцій після офіційної інформації про вихід Великобританії зі складу ЄС.