Глава МЗС Словаччини: Великобританії потрібно задіяти статтю 50 Лісабонського договору

Мирослав Лайчак

Міністр закордонних справ Словаччини заявив, що Великобританія повинна офіційно ініціювати процес виходу з Європейського союзу, щоб привести правову ситуацію у відповідність з політичною після Brexit.

Мирослав Лайчак поспілкувався з журналістами після зустрічі 27 червня в Празі зі своїми колегами з Німеччини, Франції, Чехії, Польщі та Угорщини.

Він сказав, що Лондон має активувати статтю 50 (Лісабонського договору ЄС) щодо механізму виходу країни з ЄС. Словаччина з липня почне головування в Євросоюзі протягом шести місяців.

Водночас міністр закордонних справ Чехії сказав після зустрічі, що поспішне впровадження (механізму виходу країни з ЄС – ред.) буде неправильною відповіддю на рішення Британії покинути блок.

23 червня на референдумі у Великобританії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Втім рішення Британії вийти з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великобританії з Європейського cоюзу.