Холодницький: у справі «Укргазвидобування» є достатньо доказів щодо Онищенка

Олександр Онищенко

Керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляє, що у справі «Укргазвидобування» є достатньо доказів щодо народного депутата від групи «Воля народу» Олександра Онищенка.

За словами Холодницького, однак, у прокурорів є побоювання, що парламент не ухвалить дозволу на арешт Онищенка.

«Дійсно є колізія через те, що закон України про регламент не відповідає Кримінальному процесуальному кодексу. Тому як би ми не вчинили, нам би дорікали, що щось не так, оскільки арешт як запобіжний захід, який передбачений законом про регламент, на даний час у чинному КПК не передбачений. Але враховуючи те, що щодо зняття недоторканності основним є закон про регламент, було подано подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт», – зазначив прокурор.

Він нагадав, що силовики затримали 11 фігурантів схеми щодо «Укргазвидобування», 10 із них заарештували на 60 днів.

Напередодні парламентський комітет з питань регламенту рекомендував Раді розглянути подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Онищенка.

Наступний тиждень у Верховній Раді буде пленарним.

15 червня Національне антикорупційне бюро передало до Генпрокуратури подання для підготовки матеріалів про зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт депутата Онищенка. Його підозрюють у «створенні злочинної організації з метою заволодіння коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності товариств за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». За попередніми даними, через цю схему державі було завдано збитків у 3 мільярди гривень.
Генпрокурор Юрій Луценко 29 червня заявив, що слідство зібрало достатньо доказів провини Онищенка у цій справі.

Олександр Онищенко і його захист відкидають звинувачення у причетності до махінацій. За словами Онищенка, таким чином на нього чинять тиск із метою змусити продати бізнес.