Аваков: в Україні запустили пілотний проект автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху

(ілюстраційне фото)

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що в Україні запустили пілотний проект системи автоматичної відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

При цьому він попередив у фейсбуці, що досить скоро система запрацює в реальному режимі, і за порушення будуть нараховувати реальні, а не умовні штрафи.

За його словами, лише за шість годин тестової роботи трьох камер фіксації перевищення швидкості – однієї в Києві і двох в Одесі – було зафіксовано порушень, за які нарахували б штрафів приблизно на три мільйони гривень.

Загалом же після закінчення випробувань встановлять тисячі таких камер, що будуть автоматично фіксувати порушення швидкісного режиму. Інформацію буде обробляти оператор, і в результаті буде формуватися електронна адміністративна постанова. Власникам авт із українськими реєстраційними номерами ці постанови про штраф будуть направляти поштою, на авта з іноземною реєстрацією їх направлятимуть Державній прикордонній службі для вручення власникові під час перетину кордону.

Це дозволить істотно знизити рівень аварійності на дорогах, зменшить число загиблих і травмованих, наголосив Аваков.

Міністр додав, що на сьогодні в Україні число транспортних пригод зросло на 26 відсотків порівняно з минулим роком, і за перше півріччя цього року в них загинуло півтори тисячі людей, травмовані понад 15 тисяч.

Верховна Рада майже рік тому ухвалила зміни до законодавства, що передбачили запровадження системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.