Путін закликав Францію і Німеччину вплинути на Порошенка

Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін закликав лідерів Німеччини та Франції вплинути на українську сторону задля виконання мінських домовленостей. За повідомленням Кремля, про це Путін заявив 8 липня, під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом.

«Володимир Путін звернув увагу на провокаційний характер дій українських військ на південно-сході. У зв’язку з цим президент Росії закликав співрозмовників більш активно впливати на українську сторону, у тому числі під час майбутніх контактів з Петром Порошенко у Варшаві, для забезпечення чіткої реалізації мінських домовленостей», – мовиться у повідомленні Кремля, опублікованому 8 липня.

За повідомленням російської сторони, співрозмовники висловили занепокоєння щодо погіршення ситуації на Донбасі.

«Акцентована пріоритетність завдання недопущення подальшої деградації ситуації у зоні конфлікту і послідовної реалізації домовленостей щодо відведення важких озброєнь і взаємного розведення сил від лінії зіткнення. При цьому важлива роль у забезпеченні перемир’я повинна відводитися ефективній роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ», – зазначили у Кремлі.

Від кінця квітня мав би діяти режим припинення вогню на Донбасі, про що домовилися учасники Тристоронньої контактної групи. Проте обстріли на Донбасі тривають, а сторони звинувачують одна одну у порушенні режиму тиші. Останні дні в штабі АТО повідомляли як про поранених, так і загиблих серед українських військових.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».