Киргизстан: суд переглядає вирок правозахиснику Аскарову

Суд у справі Азімжана Аскарова, Бішкек, Киргизстан, 11 липня 2016 року

У Верховному суді Киргизстану в понеділок розпочався судовий процес щодо перегляду справи засудженого до довічного ув’язнення відомого правозахисника, узбека за національністю Азімжана Аскарова за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Слухання розпочались посеред суворих заходів безпеки, в залі суду зібрались журналісти і представники міжнародних організацій.

Через сигнали міжнародної спільноти до Бішкека з вимогою звільнити Аскарова Верховний суд країни минулого місяця заявив, що його рішення від грудня 2011 року переглядається через «нові обставини, що з’явилися в цій справі».

Азімжан Аскаров є громадянином Киргизстану узбецького походження. Він відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням в організації сутичок на півдні Киргизстану в 2010 році між киргизькими узбеками і киргизами, в результаті чого загинуло понад 450 людей, більшість із яких – узбеки за національністю. Аскарова також засудили за участь у вбивстві поліцейського під час сутичок.

ООН закликала Киргизстан звільнити Аскарова, який заявляє, що справа проти нього політично мотивована. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала його в'язнем сумління.