У Кривому Розі на місці Леніна поставлять скульптуру святого Миколая

Розкопки церкви на місці колишнього пам'ятника Леніну, Кривий Ріг (фото Криворізького історико-краєзнавчого музею)

У Кривому Розі, на місці демонтованого пам’ятника Леніну, де виявили фундамент старої церкви, встановлять скульптуру святителя Миколая, повідомили в міській раді.

За інформацією мерії, розкопки церкви, фундаменти якої були знайдені на місці знесеного пам’ятника Леніну, накриють прозорим саркофагом, це буде своєрідний музей просто неба. 4-метрова статуя святителя Миколая буде споруджена в центрі історико-архітектурного ансамблю, зазначили в міськраді.

«Унікальний історико-архітектурний ансамбль буде включати в себе сквер, школу мистецтв, пам’ятник святителю Миколаю й розкопки старовинної церкви», – зазначили в міськраді.

Роботи планують завершити у вересні. «Криворіжці повинні отримати новий, гарний комплекс, де можна буде не тільки відпочити, а й більше дізнатися про унікальні духовні факти з історії рідного міста», – заявили в міськраді.

Водночас археологи, які працюють над розкопками, повідомили про нові знахідки. Одна із них – кам’яна доріжка довжиною вісім метрів, вимощена шамотною цеглою. Фахівці вважають, що саме нею ходили парафіяни і священики у XIX столітті.

Як поінформував Радіо Свобода 13 липня керівник розкопок, заступник директора історико-краєзнавчого музею Олександр Мельник, наразі археологи реконструюють підмурки першої, ще дерев’яної церкви, яка передувала двом кам’яним храмам на цьому місці.

«Зараз ми реконструюємо підлогу першої церкви, ще 1761 року, підлогу з місцевого азбестового сланцю. Ця підлога потрапила в зону будівельних робіт, тому ми робимо перенесення ділянки підлоги розмірами в два на два метри трохи вбік. Серед найважливіших знахідок – близько сорока монет, з них найдавніша – 1726 року, гривня срібна, дуже рідкісна, а значить, дорога, випущена за Катерини Першої, тиражувалась всього два роки», – розповів Радіо Свобода археолог.

У квітні 2016 року стало відомо, що в Кривому Розі, на місці знесеного пам’ятника Леніну, місцеві музейники виявили залишки старої церкви.

За словами музейників, на цьому місці колись стояв перший кам’яний храм Кривого Рогу, збудований у ХІХ столітті на честь святого Миколи Чудотворця. Йому передувала дерев’яна церква. З настанням радянської влади споруда була демонтована, від неї лишився тільки фундамент.

2014 року в Кривому Розі було повалено пам’ятник Леніну в Центрально-міському районі міста. Міліція тоді порушила кримінальне провадження за статтею «умисне пошкодження майна».