Палата представників у США пропонує заблокувати купівлю «важкої води» з Ірану

Серцевина іранського реактора «важкої води» Арак, фото архівне

Палата представників Конгресу США 13 липня підтримала законопроект, який передбачає блокування купівлі «важкої води» з Ірану. Законопроект підтримали переважно республіканці, які мають більшість у цій палаті Конгресу. Таким чином Конгрес кинув виклик адміністрації президента США Барака Обами на її заяви про вето в разі, якщо законопроект буде схвалено.

У Білому домі кажуть, що прагнуть захистити ядерну угоду з Тегераном, яка передбачає зняття низки економічних санкцій в обмін на обмеження ядерної діяльності Ірану.

«Важка вода» є нерадіоактивним побічним продуктом створення ядерної зброї і ядерної енергетики. За умовами угоди, Іран має право використовувати «важку воду» в модифікованому ядерному реакторі, але повинен продати будь-які надлишки як «важкої води», так і збагаченого урану на міжнародному ринку.

«Важка вода» є предметом наукових досліджень, може застосовуватись в медицині, але також може бути використана для виробництва збройного плутонію.

Адміністрація Барака Обами в квітні погодилася придбати «важкої води» з Ірану на суму 8,6 мільйонів доларів, щоб допомогти Тегерану виконати умови ядерної угоди.

Білий дім заявив, що забравши надлишки «важкої води» у Тегерана, завадить йому будь-коли використовувати її для виробництва ядерної зброї.

Республіканці наполягають на тому, що Іран взагалі треба покарати за продовження виробництва «важкої води».

Представники Республіканської партії стверджують, що Іран не заслуговує на зняття санкцій, тому що обманював з приводу попередніх спроб розробити ядерну зброю, підтримує угруповання бойовиків, які нападають на союзників США, а також порушує права людини.

Білий дім і представники Демократичної партії, які підтримали ядерну угоду, розглядають послаблення санкцій як спосіб розрядити тривалу суперечку щодо іранської ядерної програми, що загрожувала подальшій дестабілізації на Близькому Сході.