У ГПУ пропонують депутатам оформити доступ до держтаємниці для ознайомлення з справою щодо Іловайської трагедії

Your browser doesn’t support HTML5

Експерти встановили, хто не віддавав життєво необхідних наказів в Іловайську – ГПУ

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запропонував депутатам оформити доступ до державної таємниці для ознайомлення з результатами розслідування щодо Іловайської трагедії.

Луценко заявляє, що на основі документів експерти встановили, хто і як командував військами на цьому напрямку, а також особи тих, хто не віддавав життєво важливих наказів.

«Генеральна прокуратура України звертається до всіх без винятку народних депутатів України, депутатських груп і фракцій з пропозицією оформити допуски до державної таємниці. Ті депутати, які будуть її мати та виявлять бажання, зможуть ознайомитися з матеріалами і висновками експертів у цій справі», – сказав Луценко під час виступу перед депутатами Верховної Ради.

За його словами, завершення військової експертизи у цій справі очікується у першій половині серпня цього року.

У серпні 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомляв про завершення судової комплексної товарознавчої, військової та економічної експертизи щодо бойових дій і їхніх наслідків під Іловайськом у серпні 2014 року. Тоді він зазначав, що для ухвалення остаточного рішення слідству необхідно декілька місяців.

Наприкінці серпня 2014 року бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом на Донеччині. Проросійські бойовики і, за повідомленнями, військові регулярних частин Збройних сил Росії обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики.

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.