Всесвітній єврейський конгрес вимагає вибачень від польського міністра

Рональд Лаудер

Всесвітній єврейський конгрес вимагає вибачень від міністра освіти Польщі Анни Залевської за її відмову визнати співучасть поляків у масовому вбивстві кількох сотень євреїв у місті Єдвабне на північному сході країни у 1941 році.

У заяві, опублікованій 21 липня, президент єврейського конгресу Рональд Лаудер зажадав, щоб Залевська «негайно поширила чітко сформульовані вибачення і відмовилася від своїх слів».

Він висловив занепокоєння, що «високопоставлені чиновники у Польщі, країні, яка зробила багато для просування справи освіти щодо Голокосту, як виглядає, зараз відступають до часів заплутування і дезінформації».

Міністр освіти Польщі Анна Залевська, під час виступу на телеканалі TVN24, відмовилися відкрито визнати співучасть поляків у єврейському погромі, сказавши, що це «історичний факт, який був багато разів неправильно інтерпретований і сприйнятий упереджено».

«Драматична ситуація, яка мала місце в Єдвабне, є суперечливою. Багато істориків змальовують зовсім іншу картину», – сказала Залевська.

До Другої світової війни Польща була домом для найбільшої у Європі єврейської громади – приблизно 3 мільйони 200 тисяч людей. Більшість з них загинули під час нацистської окупації.

У 2000-2004 роках польський державний Інститут національної пам’яті (ІНП) виявив, що 10 липня 1941 року і ницисти, і місцеві жителі брали участь у масовому вбивстві 340 євреїв в Єдвабне.

Вимоги Світового Єврейського конгресу про вибачення були оголошені у той день, коли польський Сейм затвердив кандидатуру Ярослава Шарека на чолі Інституту національної пам'яті. Виступаючи перед парламентським комітетом на початку цього тижня, Шарек заявив, що злочин у Єдвабне вчинили німці, які «насильно використовували групу поляків у своїй машині терору».