Міністр оборони Молдови: без підтримки НАТО з гібридною війною не впоратися

Анатол Шалару, архівне фото

Міністр оборони Молдови Анатол Шалару заявив, що без підтримки НАТО ні Україна, ні Грузія, ні Молдова не зможуть впоратися з гібридною війною, що намагається дестабілізувати Східну Європу, повідомила прес-служба Міноборони Молдови.

Як мовиться в повідомленні, виступаючи на відкритті активної фази багатосторонніх військових навчань «Сі Бриз-2016 в Одесі (воно відбулося в неділю – ред.), міністр також назвав абсолютною необхідністю співпрацю між країнами-членами НАТО і не членами, країнами-партнерами НАТО у Східній Європі.

Він висловив вдячність за можливість для Національної армії Молдови взяти участь у цих навчаннях, які він назвав зразком взаємодії і співпраці між НАТО і країнами-партнерами, повідомили в міністерстві.

У неділю в Одесі урочисто відкрили активну фазу багатонаціональних навчань «Сі Бриз-2016». У них беруть участь військові 13 країн – і членів НАТО, і країн-партнерів. Зокрема, від Молдови в них беруть участь 40 військовослужбовців.

Темою навчань «Сі Бриз-2016» є планування і проведення міжнародної миротворчої операції у кризовому районі, мета – відпрацювання за стандартами провідних країн світу дій багатонаціональних штабів і сил під час планування і проведення міжнародної операції зі встановлення миру.

У командуванні ВМС України вважають, що навчання «Сі Бриз-2016» сприятимуть підвищенню рівня підготовки флотів у проведенні багатонаціональних операцій у кризових районах і поглибленню довіри між військовими моряками різних країн.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, що проводяться на території України з 1997 року. Співорганізатори навчань – Україна і США.