Папа Франциск створив комісію з вивчення можливості посвячення жінок у сан диякона

Папа Франциск

Папа Римський створив комісію, яка має дослідити можливість жінок отримувати сан диякона у католицькій церкві. Про це 2 серпня повідомила прес-служба Святого престолу.

«Після інтенсивної молитви та зрілих роздумів його святість вирішила створити комісію з вивчення сану дияконства для жінок», – мовиться у повідомленні.

До складу комісії увійшли 12 вчених-теологів, половина з них жінки. Головою новоутворення призначили Луїса Ладарія Феррера, секретаря Конгрегації доктрини віри.

Понтифік анонсував створення подібного органу у травні під час зустрічі з представниками жіночих католицьких орденів. Тоді чільниці релігійних організацій нагадали папі, що у ранні часи існування церкви жінки могли отримувати чин диякона і запропонували відродити давню традицію. Йдеться, зокрема про наданням жінкам можливості виконувати деякі відправи священика – такі як хрещення, вінчання у церкві.

За словами папи Франциска, питання ролі жінок на початках існування церкви мало досліджене і потребує ґрунтовного аналізу. Але він зазначив, що священиками жінки бути не можуть, як це прийнято в англіканській церкві.

Хорхе Маріо Берґольйо від початку свого понтифікату заявляв про наміри надати більшу роль жінкам у католицькій церкві. «Жіночий геній необхідний у місцях, де ухвалюються важливі рішення церкви», – зазначив понтифік в інтерв’ю виданню Civiltà cattolica.

Ватиканські оглядачі застерігають, що питання можливості надання жінкам чину диякона буде вивчатися тривалий час, адже довкола папи Римського вже сформувалося крило відвертих противників цієї ідеї.